Vad värderar personalen mest med jobbet?

Att känna sig uppskattad – mer än bara en siffra i systemet

I dagens arbetsliv är det grundläggande mänskliga behovet av att känna sig uppskattad och värderad kanske viktigare än någonsin. Medarbetarna vill bli erkända för sina bidrag och känna att de har en unik plats i företagskulturen, inte bara ses som utbytbara kugghjul i det stora arbetsmaskineriet. Att få känna sig sedd som en individ är något som går på djupet hos varje anställd. Här spelar den interpersonella dynamiken och tilliten på arbetsplatsen en stor roll. Här är feedback och uppmärksamhet till ens prestationer inte enbart behagliga, utan också konkreta tecken på att man gör ett värdefullt arbete.

Vad säger siffrorna?

Statistiskt sett framgår det att en överväldigande majoritet, 82%, vill bli sedda som hel människor i sina yrkesroller, inte bara som arbetare. Trots det känner endast 45% att deras arbetsgivare de facto ser dem på detta vis. Skillnaden mellan dessa två siffror är avslöjande och tyder på en stor brist i många arbetsmiljöer när det gäller erkännande och individuell värdering

Utan syfte förlorar vi gnistan

I takt med att arbetslivet blir allt mer integrerat i den personliga sfären, är det tydligt att människor efterfrågar mer än bara en lön; de söker arbete som har ett större syfte. Att kunna koppla ens dagliga arbetsuppgifter till något större än sig själv ger en stark känsla av mening och kan kraftfullt höja en persons motivation och engagemang. Värderingar och syfte är de kraftverk som för en arbetsplats framåt och personalen längs med sin karriärväg.

"The Human Deal" –
nyckeln till meningsfullhet

"The Human Deal" är ett koncept utvecklat av forskare på Gartner, en ledande forsknings- och rådgivningsföretag. Det representerar en ny syn på arbetsplatsen, där fokus ligger på att skapa en mer mänsklig och engagerande arbetsmiljö. Konceptet består av fem centrala komponenter: djupare anslutningar, radikal flexibilitet, personlig tillväxt, holistisk välmående och ett delat syfte. Var och en av dessa komponenter bidrar på sitt sätt till att forma en arbetsplats som är meningsfull och givande för dess anställda.

  1. Djupare anslutningar:
    Det här handlar om att skapa starkare och mer meningsfulla relationer på arbetsplatsen. I en tid där många arbetar på distans, blir behovet av mänsklig kontakt och interaktion ännu viktigare. Djupare anslutningar kan uppnås genom teambuilding-aktiviteter, öppna kommunikationskanaler och en företagskultur som uppmuntrar till samarbete och ömsesidigt stöd.

  2. Radikal flexibilitet:
    Denna komponent fokuserar på att ge anställda friheten att välja var och när de arbetar. Radikal flexibilitet innebär inte bara flexibla arbetstider och möjligheten att arbeta på distans, utan också anpassning av arbetsuppgifter och karriärvägar som passar individens behov och livssituation.

  3. Personlig tillväxt:
    Detta innebär att företag aktivt stödjer sina anställdas professionella och personliga utveckling. Genom att erbjuda utbildningar, mentorprogram och karriärutvecklingsmöjligheter, kan organisationer hjälpa sina anställda att uppnå sina mål och känna sig mer uppfyllda i sitt arbete.

  4. Holistisk välmående:
    Detta handlar om att se till de anställdas totala välbefinnande, inklusive fysisk, mental och emotionell hälsa. Företag kan bidra till detta genom hälsoprogram, flexibla arbetsscheman, mentalvårdsstöd och en arbetsmiljö som främjar balans mellan arbete och privatliv.

  5. Delat syfte:
    Slutligen är det viktigt att anställda känner att deras arbete bidrar till något större. Ett delat syfte kan handla om företagets mission, dess värderingar eller dess bidrag till samhället. När anställda känner att deras arbete har en mening, ökar deras engagemang och tillfredsställelse.

Genom att integrera dessa fem komponenter i arbetsplatsen, kan organisationer skapa en mer engagerande och tillfredsställande arbetsmiljö för sina anställda. Detta är inte bara gynnsamt för individen, utan också för företaget eftersom engagerade anställda tenderar att vara mer produktiva och lojala. "The Human Deal" handlar därför om att skapa en win-win-situation för både anställda och arbetsgivare.

Photo by fauxels on Pexels

Förändringstid –
Pandemins påverkan på arbetsvärderingar

Pandemin har omkullkastat tidigare föreställningar om arbetslivet och tvingat oss att omvärdera vår tid och vår energi. Den har accelererat sökandet efter mening och satt arbetsvärderingarna i ett nytt ljus. Människor har plötsligt fått uppleva arbetslivet från nya vinklar och insett att ett jobb kan och ska vara mer än bara en inkomstkälla.

Mer än pengar på banken

Även om en skälig lön är en hörnsten i varje anställningsförhållande, räcker det inte för att behålla personalen i det långa loppet. Anställda söker erkännande och möjligheter för personlig utveckling – de vill kunna växa i sitt arbete och känna att de bidrar på ett meningsfullt sätt.

Utöver en rättvis och konkurrenskraftig lön, uttrycker de anställda en längtan efter att känna förtroende från sin arbetsgivare, bli bemyndigade att ta egna initiativ och få uppskattning för det de gör. Det är dessa värden som ofta väger tyngre än den monetära kompensationen.

Hur företag kan svara mot förändrade förväntningar

För att möta förändrade förväntningar hos personalen, måste företagen se över sina strategier och skapa en arbetsplats som bejakar individens behov. Detta inbegriper att ge utrymme för personlig utveckling, en rättvis lön och erkännande för prestationer.

När anställda får mer kontroll över sin arbetssituation, ökar såväl arbetstillfredsställelsen som produktiviteten. Det skapar en känsla av ägarskap och ansvar som kan leda till ökad innovation och engagemang.

För att anställda ska må bra och utvecklas krävs det också ett ledarskap som aktivt stödjer individens behov av tillväxt och välmående. Ledare måste kunna inspirera och motivera sina team, med empati och förståelse som ledstjärnor.

Att agera för framtiden –
en hållbar arbetskraft

Slutligen, i en alltmer föränderlig och digital värld, är det avgörande att företag inser betydelsen av att investera i sina anställdas välmående och utveckling. Den mänskliga aspekten av arbetslivet, som så tydligt framhävs i "The Human Deal", kan inte längre ignoreras. Det handlar inte bara om att förbättra produktiviteten eller minska personalomsättningen, utan om att skapa en arbetsmiljö där människor känner sig värderade, engagerade och delaktiga.

Företag som framgångsrikt anpassar sig till dessa nya förväntningar kommer att vara de som attraherar och behåller talangerna, och därmed också säkrar sin långsiktiga framgång och relevans. Det är därför viktigt att företagsledare och HR-avdelningar tar dessa insikter på allvar och aktivt arbetar för att implementera förändringar som svarar mot de moderna arbetstagarnas behov och värderingar. Det är upp till varje organisation att anta denna utmaning och agera för att skapa en arbetsplats som inte bara är produktiv, utan också mänsklig, hållbar och framför allt, meningsfull.

Photo by fauxels on Pexels

The Human Deal:
Vad värderar personalen mest med jobbet?

  • Anställda som söker personligt värde och syfte i sitt arbete letar efter mer än bara en lön. De vill att deras arbete ska ha en djupare mening, att det ska bidra till något större än sig själva och att det reflekterar deras personliga värderingar och mål. De söker en roll där de kan känna sig engagerade, utvecklas professionellt och personligt, och där de känner att deras insatser gör en skillnad. Detta skapar högre motivation och arbetsnöjdhet.

  • Pandemin har förändrat många anställdas inställning till arbete genom att framhäva behovet av mening och balans i livet. Tiden av reflektion har lett till att många utvecklar en ökad självkännedom och söker arbete som bidrar till personlig och social välfärd. Arbetsgivare uppmuntras nu att se arbetsplatsen som en helhet där emotionell välbefinnande och syftebaserade mål tas på lika stort allvar som traditionella affärsmål, vilket skapar mer mänskocentrerade Employee Value Propositions (EVP).

  • "Det mänskliga avtalet" är ett ramarbete som betonar vikten av att skapa arbetsplatser som är mer inriktade på den mänskliga upplevelsen. Genom att tillämpa dess fem komponenter - djupare anslutningar, radikal flexibilitet, personlig tillväxt, holistisk välmående och delat syfte - kan företag skapa en mer engagerande och tillfredsställande arbetsmiljö. Detta innebär att man ser den anställde som en hel människa istället för bara en arbetare och att man skapar förutsättningar för personlig utveckling, välmående och meningsfullhet.

  • Företag kan anpassa sig till förändrade förväntningar genom att ompröva sina värderingar och deras Employee Value Propositions. Bland annat kan de erbjuda möjligheter för djupare sociala kontakter på arbetsplatsen, ökad flexibilitet i arbetstider och arbetsuppgifter, aktivt stöd för personlig och professionell utveckling, samt strategier för befrämjandet av ett holistiskt välmående. Genom att göra dessa förändringar kan företag skapa en kultur av tillit, engagemang och lojalitet bland sina anställda.

  • Ett företags kultur och värderingar spelar en avgörande roll i att forma anställdas motivation och engagemang. En kultur som värderar transparens, erkännande och uppskattning av individens insatser motiverar och främjar ett starkare engagemang. När anställda känner att deras arbetsgivare delar och stödjer deras personliga värderingar och syften, ökar det deras vilja att bidra och fungera som ambassadörer för organisationen. Företag med starka, positiva kulturer tenderar att ha lägre personalomsättning och högre medarbetarnöjdhet.

Föregående
Föregående

Gig-ekonomin vid rekrytering: en revolution att förhålla sig till

Nästa
Nästa

Att skapa transparenta karriärvägar inom företaget