Så jobbar du med en plan för lärande och kompetensutveckling

Kompetensutveckling – ett konkret uttryck för uppskattning

Kompetensutveckling har alltmer blivit en central aspekt av arbetslivets dynamik, inte bara som en drivkraft för personlig utveckling utan också som en avgörande faktor för att främja lojalitet hos företagets anställda. Lauren Winans, som är VD och huvudkonsult inom HR för Next Level Benefits, påvisar i sin forskning betydelsen av lärande och utveckling för anställda. Genom kontinuerlig kompetensutveckling försäkrar sig arbetsgivare om att deras medarbetare inte bara håller sig uppdaterade med nuvarande trender och teknik utan också förbereds för företagets framtida behov.

Statistik från hennes forskning pekar på att hela 68% av arbetstagarna värdesätter möjligheterna till kompetensutveckling inom företaget högt, vilket fångar deras vilja att utvecklas i takt med arbetsgivarens tillväxt. Denna investering i personalens utveckling är emellertid inte bara en praktisk åtgärd; det signalerar också ett starkt erkännande av den anställdes värde. Att erbjuda kompetensutveckling visar att företaget ser sin personal som inte bara arbetskraft utan som en långvarig och uppskattad del av organisationen. Det är därmed en investering som bär med sig fördelar på såväl individuell som organisatorisk nivå.

Photo by Artem Podrez on Pexels

När uppskattning möter verklighet

Trots att erkännande och uppskattning är viktiga aspekter av en sund företagskultur, rapporterar många medarbetare en uppenbar brist på detta. Hela 40% av företagen har inte vidtagit aktiva åtgärder för att bygga en kultur av uppskattning, något som tydligt illustreras när anställda känner att de inte blir sedda eller värderade för sina insatser. Medarbetare vill ha genuint erkännande; dock uttrycker 43% av de anställda som fått någon form av erkännande att denna gest känts tom och meningslös – ett tydligt tecken på att det finns ett glapp mellan företagets intentioner och medarbetarens upplevelse.

I den här kontexten är sambandet mellan äkta uppskattning och professionell utveckling centralt. Kompetensutveckling kan fungera som ett konkret uttryck för uppskattning när den är väl inriktad och relevant för den anställdes karriärbana. Genom att proaktivt erbjuda och uppmuntra till deltagande i L&D-program, kan företag uppnå det dubbla målet av att förbättra sina anställdas färdigheter och samtidigt ge dem känslan av att vara värdefulla för organisationen.

Medarbetarens törst efter erkännande

Medarbetarens törst efter erkännande är inte att förväxla med enbart beröm – det handlar om att skapa möjligheter och förutsättningar där de anställda känner sig värdefulla och en del av företagets framgång. Kompetensutvecklingsinitiativ kan bidra till att stilla denna törst, genom att ge medarbetare verktyg och möjligheter för personlig och professionell tillväxt. När en medarbetare ser att ett företag är berett att investera i hans eller hennes framtida potential, inte bara för företagets omedelbara vinning utan även för den långsiktiga karriärutvecklingen, stärks en känsla av egenvärde och lojalitet.

Utan utveckling stannar inte arbetskraften

Sambandet mellan kompetensutveckling och att behålla sin personal är tydligt; enligt University of Phoenix årliga Career Optimism Index, skulle 68 % av anställda stanna på ett jobb om arbetsgivaren erbjöd vidareutbildning. Detta visar att en stor del av de som lämnar sina arbeten gör det på grund av brist på avancemangsmöjligheter - en signal om att stagnering inom arbetslivet är oacceptabelt för dagens arbetskraft. Personal som erbjuds möjligheter till omskolning och utveckling känner att de värderas och har möjlighet att växa med företaget, vilket reducerar risken att de söker sig till nya utmaningar externt.

Företagets nytta av individuell kompetensutveckling

De praktiska fördelarna för företag som investerar i medarbetarnas kompetensutveckling är många. Ett välstrukturerat L&D-program bidrar inte bara till att öka medarbetarnas kunskaper och färdigheter, det förstärker även deras moral och engagemang i arbetet. Denna ökade nivå av engagemang kan leda till förbättrad produktivitet, innovation och i slutändan bättre ekonomi för företaget.

Allt detta stöds av fakta att anställda aktivt söker efter arbetsgivare som investerar i deras utveckling – en undersökning av McKinsey & Company från 2022 visar på att en brist på karriärutveckling är den främsta orsaken till att människor väljer att lämna sina anställningar.

Förutom detta, kan företag som konsekvent fokuserar på L&D också upptäcka att de drar till sig mer kvalificerad arbetskraft. Kompetensutveckling ger långsiktigt en starkare talangpipeline vilket är en framgångsfaktor i en värld där kompetensen ofta är avgörande, svår att hitta och allt svårare att behålla.

Photo by Akil Mazumder on Pexels

Så jobbar du med en plan
för lärande och kompetensutveckling

  • Det är mycket viktigt för anställda att arbetsgivaren erbjuder vidareutbildning, något som bekräftas av statistik som visar att hela 68% av de anställda skulle stanna kvar hos en arbetsgivare om de hade möjligheter till detta. Förmånen att kunna utvecklas inom företaget uppfattas inte enbart som en bonus, utan som ett fundamentalt sätt för arbetsgivaren att visa uppskattning och investering i personalens framtida karriär.

  • Forskningen visar att erkännande på arbetsplatsen har en stor påverkan på medarbetare. Mer än hälften av alla anställda uttrycker en önskan om mer erkännande från sina företag, och 40% av företagen har ännu inte vidtagit åtgärder för att bygga en uppskattande företagskultur. Om erkännandet upplevs som oäkta, vilket 43% av de anställda har rapporterat, kan det ha negativ effekt och kännas meningslöst.

  • Svar: Anställda lämnar sina arbeten när de känner en brist på utvecklingsmöjligheter eftersom de ofta strävar efter personlig och professionell tillväxt. Studier tyder på att 63% av de anställda som lämnade sina jobb 2021 gjorde det på grund av otillräckliga avancemangsmöjligheter. En undersökning utförd av McKinsey & Company 2022 understryker ytterligare denna punkt där brist på karriärutveckling utgjorde den främsta orsaken till att byta jobb.

  • Företag som investerar i sina anställdas kompetensutveckling kan vänta sig en rad fördelar, såsom ökad produktivitet, innovation, och en starkare talangpipeline. Dessa initiativ leder till högre engagemang och moral hos personalen, vilket i sin tur kan ge bättre ekonomiska resultat. Dessutom blir företaget mer attraktivt på arbetsmarknaden då potentiella anställda tenderar att söka sig till organisationer som värdesätter och investerar i sina anställdas utveckling.

  • Lärande och utvecklingsprogram bör anpassas för att passa både medarbetarnas förväntningar och företagets mål, vilket kräver en förståelse för de specifika färdigheter och kompetenser som behöver utvecklas. Programmen bör inkludera olika inlärningskanaler och format för att passa olika lärstilar och behov. Dessutom bör effektiviteten av dessa program mätas regelbundet genom deltagande, anställdas feedback och konkreta resultat som visar på förbättringar i individuell och total företagsprestanda.

Föregående
Föregående

Strategisk talangkartläggning inom framtidens HR

Nästa
Nästa

Lönetransparens: fördelar, utmaningar och metoder