En stark företagskultur lockar talanger

Vad är företagskultur och varför är den så viktig?

Begreppet företagskultur kan uppfattas som ganska abstrakt, men i själva verket är den kärnan i organisationens identitet. Företagskulturen omfattar företagets värderingar, attityder, och beteenden, och definierar i praktiken "hur vi gör saker här". Varje beslut, handlingsplan och daglig interaktion speglar företagskulturen. Det kan vara allt från det informella språkbruket på fikarasten till hur man hanterar kundklagomål och driver projekt.

En stark företagskultur är direkt kopplad till en organisations lönsamhet. Tydligheten i varför företaget existerar, dess framtidsvision och vilka beteenden som premieras, är avgörande för att locka och behålla kompetenta medarbetare. I en värld där företag möter komplexa utmaningar som digitalisering och talangbrist, blir kulturen en kompass som erbjuder riktning och tillhörighet.

Visionen som företagets stjärna på himlen

En vision fungerar som en vägvisare för hela organisationen, en riktning som erbjuder ett sammanhang för medarbetares insatser och strävanden. När en tydlig vision finns på plats fyller den medarbetarnas arbete med mening. Det ger en fast punkt att sträva mot även när arbetet är utmanande eller marknaden är i förändring.

Processen att ta fram en vision bör vara inkluderande, med tankar och perspektiv från alla nivåer inom organisationen. Genom denna metod skapas en känsla av ägarskap och delaktighet, som är fundamentalt för en kultur där medarbetarna känner sig motiverade och engagerade.

Kulturanalys som kompass

För att definiera nuläget av företagskulturen kan man genomföra en kulturanalys. Detta involverar ofta enkäter, intervjuer och workshops för att fånga upp medarbetarnas uppfattningar och erfarenheter. En sådan analys hjälper ledningen att förstå vilka kulturella aspekter som fungerar väl och vilka som behöver finslipas.

Denna information ger sedan vägledning om hur företaget kan utveckla en företagskultur som inte bara speglar dess nuvarande status, utan även den önskade framtida bilden. En kulturanalys fungerar alltså som en kompass för strategisk kulturutveckling.

Photo by cottonbro studio on Pexels

Hur värdeord blir vardagshandlingar

Efter en kulturanalys är nästa steg att identifiera företagets kärnvärden. Dessa värdeord fungerar som grunden för företagskulturen och bör alltid återspeglas i medarbetarnas handlingar. Det handlar om att omvandla dessa ord till konkreta beteenden som uppmuntras och värderas inom organisationen.

Exempelvis, om 'innovation' är ett värde, bör medarbetare känna sig uppmuntrade till att tänka nytt och komma med förslag. Detta kan manifesteras i dagliga ritualer som brainstorming eller tid avsatt för kreativt arbete.

Kulturens steg från ord till handling

Det är en sak att ha värdeord definierade på papper, men att omsätta dessa i praktiken kräver strategisk planering. Det innebär att man skapar system och strukturer som uppmuntrar de beteenden och attityder som företaget vill främja.

Det handlar också om att göra kulturen till en synlig och naturlig del av arbetsflödet, genom exempelvis regelbunden feedback och erkännande när medarbetare agerar i linje med företagets värderingar. Det skapar en miljö där kärnvärdena inte bara är ord på ett papper utan en levande del av det dagliga arbetet.

Att arbeta med företagskulturen är ingen engångsinsats utan en fortgående process som kräver uppmärksamhet och omvårdnad. Den integreras i HR-processer som rekrytering, där det är fundamentalt att nya medarbetare delar och kan bidra till kulturen.

Likaså gäller detta för medarbetarens utveckling inom företaget. Kulturen måste vara dynamisk och kunna anpassa sig efter organisationens växande behov och marknadens förändrade förutsättningar.

Att ta pulsen på företagskulturen –
är vi på rätt väg?

Uppföljning och utvärdering av företagskulturen är avgörande för att förstå dess inverkan på affärsresultaten. Genom att använda sig av exempelvis medarbetarundersökningar kan företag mäta effekten av kulturella initiativ och göra nödvändiga justeringar. Dessa metoder ger insikter om hur väl företagskulturen stämmer överens med organisationens övergripande mål och ger vägledning om vidare utveckling.

Framgångsrika företagskulturer som inspirerar

Tar man exempel som Google och IKEA så ser man att det finns en myriad av sätt att närma sig och utforma en företagskultur. Viktigt för företag som dessa är att de skapat en kultur där medarbetarna inte bara vill arbeta, utan aktivt bidrar till att föra företagets mission framåt.

Deras företagskulturer är väl genomtänkta, konsekventa och genuint förankrade i alla aspekter av verksamheten, från rekrytering till kundmöten.

På Switch Game eftersträvar vi alltid en djup förståelse för företagskulturen hos vår uppdragsgivare när vi tar oss an ett rekryteringsuppdrag. Att förstå kulturen i grunden gör att vi med bättre precision kan skapa en matchning mellan kandidaten och det rekryterande företaget.

Photo by Karolina Grabowska on Pexels

En stark företagskultur lockar talanger

  • En företagskultur består av de värderingar, attityder och beteenden som råder inom en organisation och som visar sig i "hur vi gör saker här". Den är central eftersom den ger riktning och skapar en känsla av tillhörighet, vilket är avgörande för att locka och behålla kompetent personal och därmed påverkar företagets lönsamhet positivt.

  • En välutvecklad företagskultur som är tydlig i dess värderingar och visioner leder till en arbetsmiljö där medarbetarna känner sig engagerade och motiverade. Detta resulterar i ökad produktivitet, bättre service och innovation, vilket i slutändan driver lönsamheten uppåt.

  • En stark företagskultur ger vägledning och stabilitet när företag möter komplexa utmaningar som digitalisering, talangbrist, ny konkurrens och förändringar i marknaden. Kulturen stärker teamarbete, självledarskap och förmågan att arbeta effektivt från distans.

  • Medarbetarnas roll i utvecklingen av företagskulturen är central. De är nyckeln till framgång genom sitt engagemang och delaktighet i att förverkliga och leva upp till företagets värdeord och principer. En inkluderande process där medarbetarnas åsikter och erfarenheter tas till vara på är därför avgörande.

  • För att kontinuerligt upprätthålla och stärka företagskulturen krävs ett dedikerat arbete där strategier för kulturutveckling integreras i alla HR-processer, inklusive rekrytering och medarbetarutveckling. Regelbundna kulturanalyser och uppföljningar säkerställer att kulturen förblir relevant och anpassas efter organisationens behov och den externa miljön.

Föregående
Föregående

Att motivera sitt team under distansarbete

Nästa
Nästa

Anställningsprocessen: att navigera i arbetslivets labyrint