Med AI-driven HR kommer nya KPI:er
När AI och HR blir ett team
AI har revolutionerat många branscher, och nu står HR på tur. Att förstå hur AI omdefinierar rollen för HR är avgörande för företagsledare och HR-professionella. Detta är inte en fråga om att ersätta mänskligt omdöme, utan om att komplettera och stärka arbetsprocesserna med AI:s precisionsbaserade insikter. AI i HR innebär bland annat automatiserad talangförvaltning och dataanalys som kan befria HR-personal från tidkrävande administrativa uppgifter och istället låta dem fokusera på strategisk utveckling och medarbetarvälbefinnande.
Med AI som ett integrerat verktyg för HR-avdelningar öppnas dörrarna för större nätverk och djupare förståelse av medarbetardata. Företag har börjat att omfamna AI för att förbättra rekryteringsprocesser, personalutveckling och lönehantering. Enligt en rapport från Eightfold AI använder redan 78% av HR-ledare AI för personalregistrering, 77% för lönebearbetning och 73% för rekryteringen. Detta pekar på en klar trend: AI kommer att bli en allt viktigare del av HR:s framtid.
KPI:er som fångar AI:s kraft i HR
För att förstå och utnyttja AI:s fulla potential inom HR, krävs det att vi utvecklar nya KPI:er som kan fånga och mäta AI:s inverkan. Traditionella KPI:er behöver uppdateras eller kompletteras med nya som tar hänsyn till de unika egenskaper AI tillför. Det handlar om att mäta effektivitet, att granska etiska aspekter av AI-användningen, samt att förstå och kvantifiera de innovativa förändringar AI medför. Nya KPI:er inom AI i HR kan inkludera sådant som hastigheten och framgångsgraden för AI-implementeringar, kvaliteten på AI-assisterad rekrytering, och den grad av biasreducering som uppnås genom AI-verktyg.
Utvecklingen på lagstiftningsfronten visar också hur viktigt det är att anpassa HR:s KPI:er till en AI-driven värld. I New York City, till exempel, kräver lagstiftning nu att företag granskar sina AI-drivna rekryteringsprogramvaror för bias, vilket visar hur stor påverkan dessa system kan ha och vikten av att mäta dem på ett rättvist sätt.
AI-implementationstakt och medarbetarengagemang
AI-implementationshastigheten är en kritisk ny KPI som markerar ett företags framsteg inom den digitala transformationen. Men det är inte bara hastigheten som är viktig, utan även på vilka sätt AI används för att stödja och öka medarbetarengagemanget. AI kan bidra till att skapa en mer personlig och relevant medarbetarupplevelse genom att till exempel anpassa lärande och utvecklingssatsningar till varje enskild medarbetares behov och karriärmål.
Nya verktyg och plattformar, förstärkta av AI, gör det också möjligt att samla in och analysera data om medarbetarupplevelsen i realtid. Detta ger HR avdelningar värdefulla insikter som kan användas för att öka medarbetarnas nöjdhet och lojalitet, vilket i långa loppet påverkar företagets resultat positivt.
Spegel, spegel på väggen där, finns det fördomar någonstans här?
Bias i rekryteringsprocessen är ett reellt problem, och AI har stora möjligheter att bidra till att minska det. Det har blivit allt viktigare att mäta och förstå biasreducering i rekryteringen som en del av HR:s KPI:er. Genom att analysera stora mängder data kan AI identifiera och hjälpa till att avlägsna ovetenskapliga fördomar som kan finnas hos rekryterare eller i rekryteringsprocesser.
AI kan, när det används rätt, även hjälpa till att skapa mer jämlika och inkluderande rekryteringsprocesser, vilket leder till förbättrad mångfald och innovation inom företaget. Det är en kritisk utveckling i tider då både medarbetare och konsumenter förväntar sig och värdesätter mångfald och inkludering på arbetsplatserna.Test av kognitiva förmågor.
Stärk din arbetsplatskultur med AI
AI-drivna verktyg erbjuder stora möjligheter för att förbättra och stärka arbetsplatskulturen. De kan hjälpa till att identifiera mönster i medarbetarnas beteende och feedback, vilket möjliggör ett mer proaktivt och målinriktat arbete med att förbättra arbetsmiljön och öka engagemanget. Genom att personalisera upplevelsen för varje anställd och engagera dem digitalt bidrar AI även till att upprätthålla en levande arbetsplatskultur även i en digital era där arbete på distans blir allt vanligare.
Digitalisering och AI öppnar upp för nya sätt att interagera och engagera medarbetare, till exempel genom online lärplattformar, virtuella, AI-baserade assistenter och sociala medie-liknande internkommunikationsverktyg. Dessa innovationer kräver nya mått på hur arbetskulturen stärks och engagementet bibehålls över tid och utrymme.
Det digitala engagemangets puls
När vi pratar om digitalt medarbetarengagemang handlar det inte bara om att skicka ut en årlig enkät. Vi behöver hämta in och analysera kontinuerlig data för att förstå hur engagerade våra medarbetare faktiskt är i deras dagliga arbete och hur de interagerar med de digitala verktyg och plattformar som används. AI spelar en viktig roll i detta genom att den kan identifiera trender och ge insikter som annars skulle gå obemärkta förbi.
Med AI:s hjälp kan HR följa och utvärdera medarbetarnas engagemang i realtid. Detta gör det möjligt för företag att snabbt svara på medarbetarnas behov och förbättra arbetsmiljön och processerna vid behov, vilket är avgörande för att bibehålla en hög nivå av medarbetarengagemang.
Etiska överväganden - Inte bara en algoritmfråga
Användningen av AI inom HR har lett till tungt vägande etiska frågor. Det handlar om att säkerställa att de algoritmer och datamodeller som används inte bara är tekniskt avancerade utan också fria från fördomar och diskriminering. Etisk AI betyder att vi ställer krav på transparens och rättvisa i alla AI-system och processer som används inom HR.
Etiska överväganden blir en allt viktigare del av HR:s prestandamätning, och nya KPI:er för att mäta till exempel biasdetekterings- och korrigeringsgrad blir centrala. På så sätt kan företag säkerställa att de inte bara följer lagar och förordningar, utan även agerar i linje med sina egna värderingar och mål om en rättvis och inkluderande arbetsplats.
Från välbefinnande till prestation med AI
Ett viktigt område där AI har potential att göra skillnad i HR är inom medarbetares mentala hälsa och välbefinnande. Genom att använda AI-assisterade verktyg kan företag få värdefulla insikter om sina anställdas välmående och därmed ge riktat stöd och resurser. Detta ökar inte bara individens välbefinnande, utan även produktiviteten på arbetsplatsen.
För att förstå hur effektivt AI stöder de anställdas välbefinnande, kan man mäta användningsgraden av AI-förbättrad välbefinnandestöd. Till exempel kan man titta på engagemanget i digitala wellnessprogram, användningen av AI för att anpassa arbetsbelastning baserat på personens tillstånd, och hur AI hjälper till att identifiera stressnivåer och erbjuder lösningar.
Framtidens HR med
AI:s innovativa touch
AI har förmågan att driva fram innovationer inom HR, allt från rekrytering och personalutveckling till personalvård och arbetskraftsplanering. Men för att kunna dra full nytta av dessa innovationer behöver HR-professionella kunna mäta och förstå hur och i vilken utsträckning AI bidrar med nya lösningar och förbättringar.
Det gör det möjligt att inte bara föreslå förändringar baserat på magkänsla eller traditioner, utan på faktiska data och analyser. För att mäta innovationsgraden kan man till exempel titta på antalet lösningar som AI har hjälpt till att generera, eller på hur AI har förbättrat och förändrat traditionella HR-processer och praxis.
Medarbetarfeedback -
AI:s betyg direkt från källan
Medarbetarnas åsikter om de AI-verktyg som används i deras arbete är en ovärderlig källa till information och bör tas tillvara som en viktig KPI. Feedback från anställda på AI-verktygen kan ge en bra indikation på hur väl de passar in i det dagliga arbetet, om de uppfyller sina avsedda syften, och vilka justeringar som kan behövas för att ytterligare förbättra arbetsprocesserna.
Eftersom medarbetarna är de som använder dessa verktyg dagligen, är deras insikter kritiska för att förstå AI-verktygens effektivitet och för att upptäcka områden där förbättringar kan göras. Deras input bör ingå i både designprocessen av AI-verktygen och i den kontinuerliga utvärderingen och utvecklingen.
Predictive analytics förutsäger HR:s framtid
Prediktiv analys är ett område inom AI som har stor potential att förändra hur HR arbetar med att förutse och formge framtiden. Genom att använda prediktiva modeller kan HR professionella förutse och proaktivt hantera HR-trender, kompetensgap och andra viktiga arbetsmarknadsförändringar.
För att mäta noggrannheten och påverkan av dessa modeller kan man till exempel titta på datakvalitetspoängen och hur väl modellernas förutsägelser stämmer överens med faktiska utfall. Dessa KPI:er är viktiga för att kunna lita på den prediktiva analysen och för att strategiskt planera och genomföra förändringar inom HR.
AI - Din kristallkula på kontoret
Med hjälp av AI kan företag få värdefulla insikter om arbetskraftstrender och framtidens behov. AI gör det möjligt att fånga upp signaler och trender som människor kanske missar, och kan användas för att göra mer informerade beslut gällande rekrytering, personalutveckling och planering. Det här innebär att företag kan vara proaktiva istället för reaktiva och på så sätt hålla sig steget före i den ständigt föränderliga arbetsmarknaden.
Mät medarbetarnas livstidsvärde –
Inte bara ett nummer
AI kan också spela en avgörande roll när det gäller att förstå och maximera medarbetarnas livstidsvärde (Employee Lifetime Value eller ELTV). Detta koncept försöker kvantifiera det totala värdet en anställd bidrar med till företaget genom hela sin anställningstid. Genom att använda AI kan man göra mer exakta beräkningar av ELTV och identifiera faktorer som påverkar värdet, vilket i sin tur kan leda till bättre beslut inom HR och affärsverksamheten i stort.
Den AI-drivna resultatstavlan som ditt motiverande scoreboard
Idag är det möjligt för HR-avdelningar att utnyttja AI för att skräddarsy och välja KPI:er på ett sätt som tidigare inte var möjligt. Genom AI:s förmåga att analysera och tolka stora datamängder kan HR skapa en anpassad resultatstavla som inte bara mäter det vanliga, utan även de unika aspekterna av verksamheten och de specifika målen.
KPI:er kan anpassas till företagets specifika behov och mål, och kan enkelt justeras när förutsättningarna förändras. Detta bjuder in till en mer dynamisk och agil HR-funktion som kan röra sig med samma snabbhet som affärs- och arbetsmarknadsvärlden gär.
Avrunda med AI – HR:s nya superkraft
Avslutningsvis är det uppenbart att AI utgör en strategisk och datadriven superkraft som håller på att omdefiniera HR. Genom användning av AI blir det möjligt för företag att agera proaktivt, förbättra medarbetarupplevelsen och effektivisera processer på ett sätt som gynnar både individer och organisationer.
Det är dock viktigt att inte förlora synen på de etiska principerna och lagkraven som omger AI. Ett ansvarsfullt införande och användande av AI kommer att vara avgörande för dess framgång inom HR. Genom att fortsätta att investera i och utveckla AI med människan i fokus kan företag göra stora framsteg både när det gäller medarbetarnas välbefinnande och engagemang, och i att bygga starka, hållbara organisationer.
Med AI-driven HR kommer nya KPI:er
-
AI:s intåg i HR-sektorn medför en omdefiniering av befintliga KPI:er och införandet av nya som tangerar effektivitetsmätningar, etiska överväganden och utvärdering av AI-innovationens inverkan. Traditionella KPI:er behöver kompletteras med mått som exempelvis mäter AI-assisterad rekryterings kvalitet, AI-implementeringshastighet och den grad av biasreducering som uppnås med hjälp av intelligenta system. Dessa nya indikatorer är avgörande för en rättvis och framåtblickande HR-funktion.
-
Genom att använda AI-assisterade verktyg för att övervaka och stödja de anställdas välbefinnande, kan företag proaktivt identifiera och ingripa vid stressrelaterade frågor, vilket bidrar till bättre hälsa och högre produktivitet på arbetsplatsen. AI underlättar skräddarsydd stöd och resurser utifrån anställdas specifika behov, vilket skapar en mer omsorgsfull och effektiv arbetsmiljö.
-
Medarbetarnas feedback på AI-verktyg är avgörande för kontinuerlig förbättring av HR-processerna. Anställdas åsikter ger insikt i hur AI-verktygen fungerar i praktiken, om de uppfyller sina avsedda syften och vilka förbättringsområden som finns. Denna feedback kan sedan användas för att finjustera AI-verktygens funktionalitet och därmed förbättra inte bara arbetsprocesserna utan också den övergripande anställdupplevelsen.